Ez a weboldal sok más oldalhoz hasonlóan HTTP-sütiket használ a jobb működés érdekében.

Amennyiben nem fogadsz el minden sütit, az oldal egyes pontjai nem biztos, hogy megfelelően működnek. A sütikről bővebben olvashatsz az Adatkezelési tájékoztatóban.

Adatkezelési tájékoztató

Tippek, hogy mi kerüljön az uzsonnásdobozba

Tippek, hogy mi kerüljön az uzsonnásdobozba
Az iskolakezdés a családok életében mindig egy színes időszak. Tartogat számos újdonságot, izgalmat, örömöt és persze sokféle intézendőt, feladatot, kihívást is. Ezek közé tartozik az is, hogy eldöntsük, kialakítsuk, megoldjuk a gyermekek étrendjét az iskolai időszakban.

Jó hír, hogy ez a terület sem válik nehézzé vagy problémássá, ha nem a körülményekre vagy a véletlenre bízzuk, hanem tervezünk és kézben tartjuk. Ábrahámné Bergmann Anna, funkcionális táplálkozás tanácsadó, vendégcikke.

A gondos odafigyelés, gyerekekkel közös tervezés több szempontból is megtérül. Egyrészt a gyermek minden nap szívesen viszi magával az otthonról készített finomságokat és nagy eséllyel örömmel el is fogyasztja azokat a nap során. Sőt, ha bevonjuk a készítésbe,
észrevétlenül taníthatjuk az előre gondolkodásra, praktikus megoldásokra, amik mind fejlesztik az önállósodását is.

Másrészt szülőként nyugodtak lehetünk afelől, hogy nem csupán az iskolai ellátásra kell hagyatkoznunk, hanem magunk is tehetünk a gyermekeink közérzetének, egészségének és fizikai-szellemi teljesítményének támogatásáért is. Mert jó szem előtt tartani, hogy az elfogyasztott étel nem csupán a jóllakottságot biztosítja, hanem döntően befolyásolja a napközbeni energikusságunkat, figyelmi és koncentrációs képességeinek és magát a teljesítményünket is.

S nem utolsó sorban jóval költséghatékonyabb, ha otthon készített ételt csomagulunk, ahelyett, hogy az iskolai büfére vagy a sarki pékség kínálatára kellene hagyatkoznunk.

A következőkben ahhoz adunk tippeket, mivel érdemes útnak indítanunk a csemetéinket az iskolába (miután otthon lehetőség szerint megreggeliztek), hogy a tanórák közötti szünetekben, a főétkezések között kellő muníció álljon rendelkezésükre.

A konkrét tippek előtt azonban tekintsük át, milyen szempontok mentén érdemes az elemózsia összeállítására törekednünk.
Mivel gyerekek „felhasználására” készítjük az ételt, jó, ha az:

  • praktikusan csomagolt, nem túl nagy helyigényű
  • egyszerűen, könnyen kezelhető
  • visszacsomagolható, ha egyszerre nem fogy el
  • finom és egyúttal egészséges
  • tápláló és laktató.

A magunk szemszögéből pedig nem árt, ha az elkészítés: időhatékony és pénztárca-barát.

Mi kerülhet tehát az uzsonnásdobozba?

Gyümölcsös lehetőségek - ügyelve a szezonalitásra:

  • bogyós gyümölcsök (áfonya, ribizli, szeder) vagy szemekre bontható gyümölcsök (szőlő)
  • karikákra, szeletekre vágott (alma, barack, szilva, körte…)
  • vagy gerezdekre tördelt (mandarin,narancs, pomelo, grapefruit) gyümölcsök
  • chia desszert növényi tejjel készítve, jól záródó dobozkában, gyümölcsökkel, magokkal, kókussza


Zöldséges opciók

  • zöldségfasírt vagy tócsni (cukkini, gomba, sárgarépa, édesburgonya, cékla, lencse, káposzta, …
  • alappal),
  • minta recept hozzá itt:
  • https://taplalkozona.hu/wp-content/uploads/2019/08/Édesburgonya-tócsni-recept.pdf
  • zöldség snack vagy otthon sütött chips (édesburgonya, zellergumó, cékla, sárgarépa, …)
  • csíkokra szeletelt zöldségek (uborka, sárgarépa, zellerszár, …) - kiegészíthető csíkokra szeletelt
  • sajttal, mozzarella golyókkal
  • fűszeres, pirított csicseriborsó,

Olajos magok és kókusz:

  • dió
  • mandula
  • kesudió
  • pisztácia
  • szelídgesztenye
  • kókuszchips

TIPP: az olajos magok kitűnő kiegészítői lehetnek a gyümölcsöknek, így a gyümölcsök is hosszabban tartó jóllakottságot adhatnak.

Házi sütésű, készítésű nassok:

Egészséges tízórai suliba Egészséges tízórai iskolába Egészséges tízórai

  • saját sütésű kekeszek, kérkerek - lehetőleg alacsony szénhidráttartalmú, magas rosttartalmú, gluténmentes lisztkeverékből
  • sajtos tallérok lisztmentesen,
  • krémtúró
  • amerikai palacsinta
  • túrós kókuszgolyó,
  • energiagolyó
  • tejberizs (növényi tejjel készítve) gyümölcsökkel, fahéjjal, kakaóval

Amit érdemes elkerülni … (egy kis indoklással)

Bár a legkényelmesebb megoldásnak számítanak a péksütemények és egyéb pékáruk, kekszek,gabonapehelyszeletek, édesített tejtermékek, cukorkák, egyéb édességek, ezeket én mégis inkább a kerülendő kategóriába helyezném.

Miért?

A gabonák lisztjeiből készült és a további felsorolásban szereplő ultrafeldolgozott késztermékek - amik nem mellesleg bőven tartalmaznak hozzáadott cukrot, adalékszereket és nem ritkán tartósítószereket - mind gyors felszívódású szénhidrátforrások.

Ezeknek közös jellemzőjük, hogy a vércukorszintet hirtelen emelik meg nagy mértékben, ami átmenetileg nagy energialöketet biztosít. Ez az energialöket gyakran vált ki a gyerekeknél hiperaktivitást, viselkedészavart, túlpörgöttséget, azaz nem kívánatos hatásokat. Ugyanakkor a
szervezet által adott hirtelen nagy mértékű inzulinválasz hatására a vércukorszint rövid idő alatt „lezuhan”, s ez fizikai tünetekben energiahiányt, éhséget, édesség utáni sóvárgást, „hiányérzeteket” okoz. Következésképpen ez gyakran jár együtt figyelemzavarral, dekoncentráltsággal, szétszórtsággal, alacsony teljesítőképességgel. Könnyen belátható, hogy ezek az élelmiszerek hatásukban nem túl előnyösek a gyermekeink számára.

A gyermekek tekintetében is érdemes törekedni arra, hogy az elfogyasztott szénhidrátforrások ne okozzanak nagy vércukor- és inzulin-kilengéseket, vagyis állandó, stabil, kiegyensúlyozott tartományban tartsák a cukorháztartást. 

Szerző és receptek forrása:

Ábrahámné Bergmann Anna
Funkcionális táplálkozás és életmód tanácsadó
Dietetikus hallgató II. évf. Semmelweis Egyetem
https://taplalkozona.hu