Ez a weboldal sok más oldalhoz hasonlóan HTTP-sütiket használ a jobb működés érdekében. Amennyiben nem fogadsz el minden sütit, az oldal egyes pontjai nem biztos, hogy megfelelően működnek. A sütikről bővebben olvashatsz az Adatkezelési tájékoztatóban. Adatkezelési tájékoztató

Varázsold a világot a konyhádba

Varázsold a világot a konyhádba

 Vallom, hogy egy országot, egy kultúrát akkor ismerhetünk meg igazán, ha megismerjük az ízeit, a gasztronómiáját is. Egy jó szakácskönyv segítségével pedig ezt bármikor megtehetjük. Olvass tovább

 

Kevesen tudják rólam, hogy 4 évig egy budapesti főzőiskolában ismertettem meg a hazánkba érkező turistákat a hagyományos magyar fogások elkészítését. Hiányzik ez a munka, még ha olyan monoton volt is néha a gulyásleves-csirkepaprikás-rétes szentháromsága.

Utazni most kevesebb esélyünk van, de a jobbnál jobb nemzetközi éttermeknek hála, nem kell lemondanunk az új ízek felfedezéséről. Sőt! A vállalkozó kedvűek, akár saját konyhájukban is elkészíthetik egy-egy nemzet jellegzetes fogását. Ehhez hoztam most azokat szakácskönyvet, amiket szívesen elfogadnék. (UPDATE: a cikk 2021. decemberben frissítve)

6 + szakácskönyv, aminek a segítségével körbeeheted a földet

1. Limara a nagyvilágban - 72 recepttel a föld körül

Limara receptjei különösen kedvesek nekem, így önző módon vele kezdem az ajánlót. Limara egy különleges utazásra invitál bennünket, a kenyerek és péksütemények világába kalauzol.

"Látni fogjuk, hogy minden országban másként néznek ki a kenyerek, a kelt tészták, mégis mindannyian rokonok. A magyar fánknak van holland, sőt kenyai, amerikai és olasz unokatestvére is. A fonott kalácsunk Izraelben sósabb és mákkal szórják meg, Finnországban viszont kardamommal és fahéjjal gazdagítják. Meg fogjuk tapasztalni, hogy a receptek átnyúlnak határokon, kontinenseken, hatással vannak egymásra és az ízlelőbimbóinkra.

72 recepttel, sok élménnyel és ismerettel térünk majd haza, hiszen minden egyes vekni kenyér, kalács és sütemény elmeséli a saját történetét." - írja a könyv ajánlója.

 

2. Dobd fel! Palacsinták a világ minden tájáról

Menthetetlenül palacsintafüggő vagyok... A gyerekeim örömére legnagyobb melegben is képes vagyok nekiállni sütni néhány (értsd minimum 20-30 db) palacsintát. Az amerikai palacsintám is nagy sikert szokott aratni a baráti nyaralásokon, bár az eredetihez nem sok köze van. 

"A könyvben szereplő palacsinták mind egyszerűen elkészíthetőek - legyen az habkönnyű amerikai palacsinta, klasszikus orosz blini, ropogós csicseriborsólisztből sütött olasz socca, egzotikus arab atayef, japán okonomiyaki vagy Srí Lanka-i hoppers - és garantáltan lenyűgözhetjük velük vendégeinket!"

 

3. Olasz finomságok könyve - Itáliai konyha régióról régióra

 Az olasz konyháról elsősorban a pizza és a pasta jut az eszünkbe. Ám ennél sokkal változatosabb az itáliai gasztronómia. A szerzőpáros segítségével hagyományos olasz menüsorokat ismerhetünk meg régióról régióra bejárva Olaszországot. A könyv különlegessége, hogy a magyar táplálkozási szokásokhoz igazodva is olvashatunk tippeket benne.

"A könyvben számos finom leves, sült, zöldségétel, ital, sőt lekvár receptje is olvasható"

 

 

4. India varázslatos ízei

Hagyomány és egészség egy tányéron - áll a könyv alcímében. Izgalmasan hangzik, ugye? Az indai konyhával jó 10 éve megismerkedtem már és azonnal rabul ejtett az ízek, illatok izgalmas egyvelege. Magam is próbálkoztam már itthon a naan kenyér vagy a samosa reprodukálásával, de inkább maradok a hazai indiai éttermek kínálatánál. Ennek a könyvnek a borítója azonban annyira csalogató volt, hogy bele kellett lapoznom.

"Izgalmas vegetáriánus fogásait életre keltik a színek és a hozzávalók sokasága. Csodálatos kivitelű könyve tápláló ötletekkel szolgál léleksimogató reggelikhez, a nap bármely szakában fogyasztható italokhoz, harapnivalókhoz, főételekhez, köretekhez és édességekhez. " 

 

5. Az ezeregy éjszaka ízei

Még mindig keleten kalandozva, a Földközi-tenger déli és keleti partvidékéről származó receptekkel ismerkedhetünk meg a kötetben. Némi nosztalgiával forgattam a könyvet, márciusban a barátnőimmel egy perzsa étteremben gasztrokalandoztunk.

Biztatóan hangzik a könyv ajánlója: "Ha egy ételnek perzsa, török vagy arab neve van, sokan azt gondolják, hogy biztosan nagyon nehéz elkészíteni. Sabrina Ghayour azonban bebizonyítja, hogy a közel-keleti konyhaművészet egyszerű és elérhető, az ételek elkészítésében pedig a legtöbbször semmi nehézség sincs."

 

 

6. Street Food - Kalandozás a világ legjobb piacain

Anno a főzőiskolában a programot mi is a piacon kezdtük, természetesen némi kóstolóval megfűszerezve. A sajtos-tejfölös lángos elég vegyes érzelmeket váltott ki a vendégekből emlékeim szerint. A világban kalandozva, a helyi piacokat felfedezve hasonló élményeket élhetünk át mi is.

"Ez a gazdagon illusztrált, átfogó útikalauz hat kontinens nagyvárosainak legjobb street food helyeit és ételkülönlegességeit mutatja be, Bangkok és Peking pezsgő és színes forgatagától Stockholm és San Francisco kézműves piacaiig. A könyvben található receptek segítségével pedig saját konyhánk kényelmében készíthetjük el a világ legízletesebb street food fogásait."

7. Magyarország finom 

Szeretem Borbás Marcsi főzős műsorait.

Olyan lelkesedéssel és szenvedéllyel készíti el az újabb és újabb fogásokat. Izgalmas dolog más népek konyháját kipróbálni, de a sokszínű magyar gasztronómiával sem késő megismerkedni. A sorozatnak már kötete jelent meg. A legújabb részben erdélyi fogásokkal ismerkedhetünk.

 

 

 

8. Viva Espana! - Kedvenc spanyol süteményreceptjeim

Náray Tamás első süteményes könyvével (Utolsó reggeli Párizsban) is most találkoztam először. Gondban voltam, hogy a francia vagy spanyol édességek oltárán áldozzam fel magam. Végül a narancsos kuglóf nyert a vajas croissant-tal szemben. Tetszik, ahogy Náray a spanyol cukrászaton keresztül kalauzol végig a spanyol artományokon. Plusz pont, hogy a szerző a különböző érzékenységgel rendelkezőkre is gondolt. 

A könyvben közel 60, fotókkal illusztrált receptet találunk. 

 

 

9. Sava- Borsa - Regényes ízek a világ körül

Volt már úgy, hogy amikor ettek a filmben, amit néztél vagy a könyvben, amit olvastál, elgondolkoztál rajta, hogy milyen lehet az az étel? Nos akkor ezzel a kötettel régi vágyad teljesülhet. Ebben a különleges szakácskönyvben ugyanis Borsa Brown írónő regényeinek helyszínei ihlették az egyes fogásokat.

"Az Arab-félszigettől Szicília vagy Szardínia partjain át egészen Amerikáig, Törökországig utazhatunk, és kóstolhatunk."

2021. decemberi infó: a könyv 3+1 akcióban rendelhető a Libriben a szerző más könyveivel együtt. ;-)

Árukereső.hu Árukereső.hu