Ez a weboldal sok más oldalhoz hasonlóan HTTP-sütiket használ a jobb működés érdekében. Amennyiben nem fogadsz el minden sütit, az oldal egyes pontjai nem biztos, hogy megfelelően működnek. A sütikről bővebben olvashatsz az Adatkezelési tájékoztatóban. Adatkezelési tájékoztató
Menü

Varázsold a világot a konyhádba

Varázsold a világot a konyhádba

Kevesen tudják rólam, hogy 4 évig egy budapesti főzőiskolában ismertettem meg a hazánkba érkező turistákat a hagyományos magyar fogások elkészítését. Hiányzik ez a munka, még ha olyan monoton volt is néha a gulyásleves-csirkepaprikás-rétes szentháromsága. Vallom, hogy egy országot, egy kultúrát akkor ismerhetünk meg igazán, ha megismerjük az ízeit, a gasztronómiáját is. 

Utazni most kevesebb esélyünk van, de a jobbnál jobb nemzetközi éttermeknek hála, nem kell lemondanunk az új ízek felfedezéséről. Sőt! A vállalkozó kedvűek, akár saját konyhájukban is elkészíthetik egy-egy nemzet jellegzetes fogását. Ehhez hoztam most 8 szakácskönyvet.

6 szakácskönyv, aminek a segítségével körbeeheted a földet

1. Limara a nagyvilágban - 72 recepttel a föld körül

Limara receptjei különösen kedvesek nekem, így önző módon vele kezdem az ajánlót. Limara egy különleges utazásra invitál bennünket, a kenyerek és péksütemények világába kalauzol.

"Látni fogjuk, hogy minden országban másként néznek ki a kenyerek, a kelt tészták, mégis mindannyian rokonok. A magyar fánknak van holland, sőt kenyai, amerikai és olasz unokatestvére is. A fonott kalácsunk Izraelben sósabb és mákkal szórják meg, Finnországban viszont kardamommal és fahéjjal gazdagítják. Meg fogjuk tapasztalni, hogy a receptek átnyúlnak határokon, kontinenseken, hatással vannak egymásra és az ízlelőbimbóinkra.

72 recepttel, sok élménnyel és ismerettel térünk majd haza, hiszen minden egyes vekni kenyér, kalács és sütemény elmeséli a saját történetét." - írja a könyv ajánlója.

 

2. Dobd fel! Palacsinták a világ minden tájáról

Menthetetlenül palacsintafüggő vagyok... A gyerekeim örömére legnagyobb melegben is képes vagyok nekiállni sütni néhány (értsd minimum 20-30 db) palacsintát. Az amerikai palacsintám is nagy sikert szokott aratni a baráti nyaralásokon, bár az eredetihez nem sok köze van. 

"A könyvben szereplő palacsinták mind egyszerűen elkészíthetőek - legyen az habkönnyű amerikai palacsinta, klasszikus orosz blini, ropogós csicseriborsólisztből sütött olasz socca, egzotikus arab atayef, japán okonomiyaki vagy Srí Lanka-i hoppers - és garantáltan lenyűgözhetjük velük vendégeinket!"

 

3. Olasz finomságok könyve - Itáliai konyha régióról régióra

 Az olasz konyháról elsősorban a pizza és a pasta jut az eszünkbe. Ám ennél sokkal változatosabb az itáliai gasztronómia. A szerzőpáros segítségével hagyományos olasz menüsorokat ismerhetünk meg régióról régióra bejárva Olaszországot. A könyv különlegessége, hogy a magyar táplálkozási szokásokhoz igazodva is olvashatunk tippeket benne.

"A könyvben számos finom leves, sült, zöldségétel, ital, sőt lekvár receptje is olvasható"

 

 

4. India varázslatos ízei

Hagyomány és egészség egy tányéron - áll a könyv alcímében. Izgalmasan hangzik, ugye? Az indai konyhával jó 10 éve megismerkedtem már és azonnal rabul ejtett az ízek, illatok izgalmas egyvelege. Magam is próbálkoztam már itthon a naan kenyér vagy a samosa reprodukálásával, de inkább maradok a hazai indiai éttermek kínálatánál. Ennek a könyvnek a borítója azonban annyira csalogató volt, hogy bele kellett lapoznom.

"Izgalmas vegetáriánus fogásait életre keltik a színek és a hozzávalók sokasága. Csodálatos kivitelű könyve tápláló ötletekkel szolgál léleksimogató reggelikhez, a nap bármely szakában fogyasztható italokhoz, harapnivalókhoz, főételekhez, köretekhez és édességekhez. " 

 

5. Az ezeregy éjszaka ízei

Még mindig keleten kalandozva, a Földközi-tenger déli és keleti partvidékéről származó receptekkel ismerkedhetünk meg a kötetben. Némi nosztalgiával forgattam a könyvet, márciusban a barátnőimmel egy perzsa étteremben gasztrokalandoztunk.

Biztatóan hangzik a könyv ajánlója: "Ha egy ételnek perzsa, török vagy arab neve van, sokan azt gondolják, hogy biztosan nagyon nehéz elkészíteni. Sabrina Ghayour azonban bebizonyítja, hogy a közel-keleti konyhaművészet egyszerű és elérhető, az ételek elkészítésében pedig a legtöbbször semmi nehézség sincs."

 

6. Street Food - Kalandozás a világ legjobb piacain

Anno a főzőiskolában a programot mi is a piacon kezdtük, természetesen némi kóstolóval megfűszerezve. A sajtos-tejfölös lángos elég vegyes érzelmeket váltott ki a vendégekből emlékeim szerint. A világban kalandozva, a helyi piacokat felfedezve hasonló élményeket élhetünk át mi is.

"Ez a gazdagon illusztrált, átfogó útikalauz hat kontinens nagyvárosainak legjobb street food helyeit és ételkülönlegességeit mutatja be, Bangkok és Peking pezsgő és színes forgatagától Stockholm és San Francisco kézműves piacaiig. A könyvben található receptek segítségével pedig saját konyhánk kényelmében készíthetjük el a világ legízletesebb street food fogásait."

 

Keresés