Tény, hogy a nem biztonságos hőmérsékleten tartott élelmiszerekben gyorsan felhalmozódhatnak veszélyes baktériumok, és élelmiszerrel terjedő betegségeket okozhatnak. Amikor reggel becsomagolod az ebédet és uzsonnát, ebédidőre már nem biztonságos mennyiségű baktérium szaporodhat el benne.
Hogyan tartsuk biztonságban a gyerekek ebédjét?
Tudom, hogy a reggelek rohanósak, de pár egyszerű trükkel gondoskodhatsz arról, hogy gyermeked egészséges és biztonságos ebédet kapjon.
1. Szerezz be egy hőszigetelt uzsonnás dobozt vagy táskát!
A legjobb barátod ebben a hhőszigetelt uzsonnásdoboz lesz! Képzeld el: reggel elkészítesz egy finom szendvicset, beleteszed a dobozba, mellé egy pár darab gyümölcsöt és egy fagyasztott zselés jégakkut vagy egy fagyasztott gyümölcslevet. Ebédre már csak ki kell vennie a hűtőből, és máris készen van a finom és egészséges ebéd!
2. Hűtsd elő gyermeked ebédjét
Ha szendvicset készítenél felvágottból, vagy főtt csirkét, tésztasalátát vagy más előre elkészített ételt adnál a gyermekednek, próbáld meg előző este elkészíteni, hogy megfelelően lehűljön, mielőtt beteszed a gyermeked ebéddobozába. További előnye: az előző esti ebédkészítés nagyszerű időmegtakarítás a rohanós reggeleken.
3. Tartsd melegen a meleg ételt
Ugyanolyan fontos, hogy a forró ételt biztonságos hőmérsékleten tartsuk, mint a hideg ételt alacsonyabb hőmérsékleten. Az ételek melegen tartásához használhatsz termoszt vagy hasonló hőszigetelt edényt. Mielőtt az ételt a hőszigetelt termoszba tennéd, töltsd meg az edényt forró vízzel, és hagyd benne állni néhány percig. Amikor az edény alaposan előmelegedett, tedd bele a forró ételt, és azonnal zárd le a tetejét.
4. Használj jégakkut
Legalább két jégakkut érdemes használni annak érdekében, hogy az ételek megfelelően biztonságos hideg szinten maradjanak az uzsonnásdobozban. A leginkább romlandó élelmiszereket közvetlenül a jégakku mellé tedd, így maradnak a leghidegebbek. Egyes ételeket, például a kekszet, a kenyeret, valamint az egész zöldségeket és gyümölcsöket (hámozatlan banán, alma, narancs stb.) nem kell hidegen tartani.
5. Használj fagyasztott gyümölcsleves dobozt
Egy másik módja annak, hogy hidegen tartsd gyermeked ebédjét a hőszigetelt uzsonnásdobozban, az a gyümölcsleves dobozok lefagyasztása. Tedd be őket a fagyasztóba előző este, és voilá! Máris van egy 2in1 jégakkud a gyermeked ebédjéhez, amely napközben lassan felolvad, és ebédidőre készen áll az ivásra.
6. Dobd ki a maradékot
Ha gyermeked hazahoz egy meg nem evett joghurtot, egy félig megevett szendvicset vagy más ételt, amit nem evett meg, dobd a szemetesbe vagy a komposztálóba. Az ebéddobozban maradt ételek valószínűleg már nem biztonságosak. Ugyanez vonatkozik a meleg ételekre is, amelyek valószínűleg már nem biztonságos hőmérsékletűre hűltek.
7. Csomagolj kis adagokat
A kisiskolás korú gyermekek általában kis adagokat esznek. Hogy ne legyen sok kidobni való, ne csomagolj nagy mennyiségű ételt uzsonnára vagy ebédre.
8. Ne használd fel újra az eldobható csomagolást
A használt eldobható csomagolások, például a szendvicszacskók baktériumokat rejthetnek magukban, és betegséget okozhatnak.Ha környezetbarát módon szeretnéd megoldani gyermeked uzsonnásdobozát, válassz környezetbarát - de még mindig biztonságos - újrahasználható ebédtartókat és olyan csomagolásokat, amelyek moshatók és fertőtleníthetők, például újrahasználható szendvicscsomagolásokat.
Próbáld ki ezeket a tippeket még ma és ügyelj gyeremked egészségére, akkor is, amikor nem te tálalod neki az ennivalót!