Ez a weboldal sok más oldalhoz hasonlóan HTTP-sütiket használ a jobb működés érdekében. Amennyiben nem fogadsz el minden sütit, az oldal egyes pontjai nem biztos, hogy megfelelően működnek. A sütikről bővebben olvashatsz az Adatkezelési tájékoztatóban. Adatkezelési tájékoztató

Gyermekek uzsonnás dobozai és az élelmiszer-biztonság

Gyermekek uzsonnás dobozai és az élelmiszer-biztonság

Az iskolai ebédek csomagolásakor rendkívül fontos az élelmiszer-biztonság. A nem biztonságos hőmérsékleten tartott élelmiszerekben gyorsan felhalmozódhatnak veszélyes baktériumok, és élelmiszerrel terjedő betegségeket okozhatnak.  Összeszedtem, hogyan tarthatod biztonságban a gyerekek ebédjét. Olvass tovább

Az iskolai ebédek becsomagolásakor fontos, hogy az élelmiszerbiztonság mellett a tápértéket is figyelembe vegyük, és biztosítsuk, hogy a gyerekek elegendő zöldséget egyenek. Tény, hogy a nem biztonságos hőmérsékleten tartott élelmiszerekben gyorsan felhalmozódhatnak veszélyes baktériumok, és élelmiszerrel terjedő betegségeket okozhatnak. Amikor reggel becsomagolod az ebédet és uzsonnát, ebédidőre már nem biztonságos mennyiségű baktérium szaporodhat el benne.

Hogyan tartsuk biztonságban a gyerekek ebédjét?

Annak érdekében, hogy gyermeked iskolai ebédjét biztonságban tartsd, mindenképpen tedd meg a következő óvintézkedéseket:

1. Szerezz be egy hőszigetelt uzsonnás dobozt vagy táskát.
Az élelmiszer-biztonsági ajánlások alapján a hőszigetelt uzsonnásdoboz vagy uzsonnástáska és a fagyasztott zselés jégakkuk használata az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy az ételt hidegen - és biztonságban - tartsuk ebédidőig. Bármit, amit hűteni kell, például az ebédre szánt húsból, joghurtból és tejből készült szendvicset, hidegen kell tartani gyermeked uzsonnásdobozában vagy táskájában.


2. Hűtsd elő gyermeked ebédjét
Ha szendvicset készítenél felvágottból, vagy főtt csirkét, tésztasalátát vagy más előre elkészített ételt adnál a gyermekednek, próbáld meg előző este elkészíteni, hogy megfelelően lehűljön, mielőtt beteszed a gyermeked ebéddobozába. További előnye: az előző esti ebédkészítés nagyszerű időmegtakarítás a rohanós reggeleken.


3. Tartsd melegen a meleg ételt
Ugyanolyan fontos, hogy a forró ételt biztonságos hőmérsékleten tartsuk, mint a hideg ételt alacsonyabb hőmérsékleten. Az ételek melegen tartásához használhatsz termoszt vagy hasonló hőszigetelt edényt. Mielőtt az ételt a hőszigetelt termoszba tennéd, töltsd meg az edényt forró vízzel, és hagyd benne állni néhány percig. Amikor az edény alaposan előmelegedett, tedd bele a forró ételt, és azonnal zárd le a tetejét.

4. Használj jégakkut
Legalább két jégakkut érdemes használni annak érdekében, hogy az ételek megfelelően biztonságos hideg szinten maradjanak az uzsonnásdobozban. A leginkább romlandó élelmiszereket közvetlenül a jégakku mellé tedd, így maradnak a leghidegebbek. Egyes ételeket, például a kekszet, a kenyeret, valamint az egész zöldségeket és gyümölcsöket (hámozatlan banán, alma, narancs stb.) nem kell hidegen tartani. 

5. Használj fagyasztott gyümölcsleves dobozt
Egy másik módja annak, hogy hidegen tartsd gyermeked ebédjét a hőszigetelt uzsonnásdobozban, az a gyümölcsleves dobozok lefagyasztása. Tedd be őket a fagyasztóba előző este, és voilá! Máris van egy 2in1 jégakkud a gyermeked ebédjéhez, amely napközben lassan felolvad, és ebédidőre készen áll az ivásra.

6. Dobd ki a maradékot
Ha gyermeked hazahoz egy meg nem evett joghurtot, egy félig megevett szendvicset vagy más ételt, amit nem evett meg, dobd a szemetesbe vagy a komposztálóba. Az ebéddobozban maradt ételek valószínűleg már nem biztonságosak. Ugyanez vonatkozik a meleg ételekre is, amelyek valószínűleg már nem biztonságos hőmérsékletűre hűltek.

7. Csomagolj kis adagokat
A kisiskolás korú gyermekek általában kis adagokat esznek. Hogy ne legyen sok kidobni való, ne csomagolj nagy mennyiségű ételt uzsonnára vagy ebédre. 


8. Ne használd fel újra az eldobható csomagolást
A használt eldobható csomagolások, például a szendvicszacskók baktériumokat rejthetnek magukban, és betegséget okozhatnak.Ha környezetbarát módon szeretnéd megoldani gyermeked uzsonnásdobozát, válassz környezetbarát - de még mindig biztonságos - újrahasználható ebédtartókat és olyan csomagolásokat, amelyek moshatók és fertőtleníthetők, például újrahasználható szendvicscsomagolásokat.

 

.